måndag 30 maj 2011

Vårdval i teorin, funkar det?

Nya besked. Jag blev uppringd av chefsperson på sjukhuset i Borås. Vårdval är inte så enkelt verkar det. Det finns flera komplicerande faktorer. Den faktor som jag specifikt fick höra om nu är att vårdvalet ska ske i skedet då undersökning sker och innan diagnos ställts. Men i så fall uppstår ju frågan om inte den vårdinrättning som utför undersökningen borde informera patienten (eller i vårt fall vårdnadshavarna) innan undersökning verkställs och diagnos ställts. Å andra sidan skulle vi ju knappast vilja vänta med att verkställa undersökning för en så allvarlig sjukdom (fast då visste vi inte ens vilken allvarlig sjukdom det var mest troligt att det rörde sig om) bara för att ta ställning till ett eventuellt vårdval utifallatt diagnosen skulle visa att vård kan ske på annan plats. Vi hade ju inte en aning om var den fortsatta vården kunde ges under de dagar som vi spenderade på Drottning Silvias innan vi fick besked om diagnosen. Första gången vi fick höra talas om att vi skulle till Borås under behandlingstiden var efter beskedet om diagnos kommit. Innan vi visste det kunde ju egentligen inte frågan om var vi helst ville ha vården bli aktuell, eftersom vi inte visste annat än att den skulle ske där vi redan var, alltså på Drottning Silvias. Så som vårdvalet är administrativt uppbyggt är det uppenbart inte lätt att applicera på patienter med barnleukemi, inte ens i teorin.

Nåväl diskussionen förs i positiv anda och det är absolut inte så att vi har fått ett blankt nej på vårt försök att utnyttja ett vårdval som kanske egentligen inte finns. Lillasyster är lyckligt ovetande om dessa diskussioner. Hon är nog mest intresserad av att bli frisk.

2 kommentarer:

  1. "vårdvalet ska ske i skedet då undersökning sker och innan diagnos ställts"

    Jag tror inte på det. Alls.
    Precis som du säger är det helt omöjlig att göra valet innan diagnosen är ställd och man kan bedöma och få/söka information om var vården kan ske.

    Däremot sker det nog normalt i samband med remittering, vilket leder tillbaka till frågan om vem det egentligen är som är er vårdgivare, Borås eller HM Drottningens, alltså vart remissen är skriven. I en sådan här situation, med specialavdelning (som iofs säkert behöver avlastning från de mindre sjukhusen) och folkströmmar som är riktade åt ett visst håll så är det konstigt att inte frågan ställdes då.

    Men oavsett det så finns det rutiner för att lämna över mellan vårdgivare, eftersom folk flyttar och vårdgivare inte skall vara geografiskt låsta på det centralstyrda sättet längre.

    Dock sitter det gamla tänket i väggarna (eller i kanske i den avgående generationen ;) ) så det kan allt bli en del stångande med byråkrater. Hota med att flytta... :)

    SvaraRadera
  2. Catch 22 i sin prydno: ett nytt villkor som är omöjligt att uppfylla och som man inte ens informeras om i broschyrer eller på regionens hemsida. Hur ska någon ens kunna veta om detta?

    Vårdvalet är fritt inom vg-regionen och Halland, det är inte beroende av var man bor och man är inte skyldig att ange något skäl för sitt val.

    Det vanligaste svaret jag hört att folk råkar ut för är "Om du vill välja vård på ett visst sjukhus så gäller inte vårdgarantin, då förlorar du din plats i kön", vilket är lögn. Men det svepskälet gick inte att använda i detta fall...

    Med en patient, som i bästa fall kommer att vara infektionskänslig i två och ett halvt år och vars medicinering dessutom kan ge biverkningar som kräver sjukhusvård omgående, borde det vara naturligt att vården hanteras på det sjukhus som man har kortast resväg till. Vintertid tar det ungefär dubbelt så lång tid att köra till "hemsjukhuset", som tydligen inte har barnintensiv utan då blir det helikopter igen.

    Någon verkar ha tagit intryck av de norska räddningshelikopterförbandens devis: "Support your local rescue team - get lost!"

    SvaraRadera