måndag 30 maj 2011

Hemkomst, hur funkar det?

Nu när lillasyster varit hemma i ett par nätter kan vi börja besvara sportfånefrågan "Hur känns det?". Bra för oss, i huvudsak, men något tungrott. Det är en hel del som behöver ställas i ordning eller ändras. Det behövs plötsligt ganska stora lätt tillgängliga förvaringsutrymmen för lillasysters tillbehör, såsom en hoper flaskor med näringsdricka, sprutor för medicin och näring till sonden som går i näsan ner till magen, mediciner etc. Lite har vi förberett sedan tidigare, men en hel del återstår.

På väg hem från sjukhuset så talade vi om för henne att hon skulle hem, att vi inte skulle till något annat sjukhus den här gången. Hon såg väldigt förvånad och glad ut. Jag frågade henne om hon ville klättra i trapporna när hon kom hem. Jodå det ville hon. Så jag frågade om hon trodde att hon skulle kunna klättra i dem själv. Jaa då, det skulle hon. Då misstänkte jag att det skulle bli som den gången för någon vecka sedan då vi kom till en lekplats. Hon inte är så rörlig, kan inte gå efter den långa perioden som sängliggande. Hon fick då syn på ett sådant där klätterhus med en rutchkana. Dit ville hon absolut, men blev jätteledsen när hon insåg att hon inte orkade knata runt i det. Det blev liknande reaktion när vi kom hem. Hon ville gärna röra sig runt i huset, men kunde inte. När hon insåg att det inte var lika lätt att röra sig i huset så som hon mindes det blev hon förstås ledsen. Å andra sidan var det roligt att återse leksaker och DVD-filmer hon inte har sett på ett tag. Lillasyster tycker inte om att bli lämnad ensam utom synhåll. Kan man inte gå blir det så omständigt att komma och få sällskap när man vill. Ska vi laga mat i köket så får vi också se till att det finns en lekhörna i köket för henne.

Trots allt är vi alla väldigt glada att både hon och mamma är hemma igen, så att familjen inte behöver vara splittrad mer. Vårt huvudsakliga fokus just nu är att se till att lillasyster får i sig tillräckligt med näring. Dricker gör hon bra, men äter för dåligt. Näringsdrickan är inte så god att man bara kan trycka i henne tillräckligt utan vidare. Man får ta lite i taget och långsamt genom sonden, annars kommer det upp igen.

1 kommentar: