lördag 30 mars 2013

Funderingar kring påskharen

Någon som har funderat på hur påskhararna (jodå, sådana förekommer numera även i svensk påskmytologi) har pejl på var barn bor? Storebror ställde frågan idag hur påskharen kunde veta att det bor två barn här, efter att han och lillasyster hittat lagom många påskägg till dem båda i trädgården. Kanske påskharen och jultomten abonnerar på ett gemensamt utdrag från folkbokföringsregistret? Hur som helst måste påskharen ha fullt upp. Den kom hit till Alingsås i förmiddags för en påskparad och lite dans på torget. Till lillasysters stora förtjusning skulle man snurra framtassarna runt varandra, snurra runt själv och dessutom vifta på svansen. Om man inte har svans så blir viftandet mer som Sean Banans skaka rumpa istället. Både storebror och lillasyster tränar ibland på just det momentet, så svansviftandet var välbekant.

Eftersom det vankas offentlig dans även vid påsk numera så har lillasyster numera tre högtider att se fram emot lite extra, nämligen jul (med dans kring granen vid advent och tjugondag Knut), påsk och midsommar. Efter dansandet och försöken att fånga påskgodis som påskharen delade ut så kom lillassyter fram till påskharen och pratade något lite med henne. Efteråt var hon nyfiken på var den där påskharen hade sitt bo. Efter att ha övervägt alternativen att bo i en håla, under en gran eller en sten, så kom hon fram till att påskharen nog bodde i ett hus som vi, för hon gjorde ju saker precis som människor.

Lillasyster försökte verkligen tappert att sätta i sig så mycket påskgodis som möjligt idag, men lyckades inte ens komma halvvägs igenom allt. Storebror var inte fullt lika ihärdig, men så var han iväg till en kompis och lekte några timmar också. Lillasysters tappra godisätande kanske är ett sätt att kompensera för den påsk för två år sedan då hon slutade svälja sin egen saliv för att det gjorde jätteont. Den gången bekymrade hon sig inte det minsta för några påskharar, påskkycklingar, påskkäringar eller ens katter. Tänk vad skönt att hon numera har påsklov och inte känner någon smärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar