måndag 18 mars 2013

Om att ha infektion och vistas på förskola

Med risk för att göra mig till ovän med folk, så vill jag ta upp ett mycket brännande ämne nu i infektionstider. Några formuleringar här nedan kan uppfattas som lite bryska, men det mjuka språket är liksom redan förbrukat i denna sak.

Den senaste månaden har lillasyster varit på förskolan totalt två dagar, och närvaron de två dagarna höll på att ta en ända med förskräckelse. Under större delen av de senaste fyra veckorna har vi inte vågat låta lillasyster gå till skolan alls, för det har varit på tok för mycket infektioner på skolan. Magsjuka har förekommit rikligt, så några dagar var det bara ungefär hälften av barnen som var i skolan. Till slut fick personalen sanera skolan, alltså bl. a. tvätta hyllor och andra ytor med starka rengöringsmedel, sprita dörrhandtag, leksaker och diska de leksaker som var lämpliga att stoppa in i diskmaskin etc. Några barn har också haft influensa. Eftersom vi inte har vetat vilken typ det var, så ville vi inte riskera att det var någon annan än den som lillasyster hade i januari. Nåväl, hittills har vi tagit det med ro även om det har varit utdraget, för vi har ändå trott att folk i allmänhet gör så gott de förmår och så småningom tar till sig allt fler detaljer i den information som finns ute om hur man ska förhålla sig när barnen har infektioner. Detta är ju för övrigt i allas intresse, inte minst för att lillasyster går i en förskola som drivs som ett föräldrakooperativ. Med den verksamhetsformen går det ju inte att undvika att förstå att verksamheten drabbas hårt av återkommande infektioner, såväl i ekonomiskt hänseende som med avseende på pedagogiskt innehåll.

I veckan blev vi tagna ur villfarelsen att alla gör så gott de kan. Det inträffade ett fall där ett barn kom till skolan på tisdagen efter att ha varit sjuk i hemmet på måndagen. Det var i sig inget märkligt. Dock noterades att barnet klagade på magont mitt på dagen. Den förälder som senare hämtade nämnde att det i familjen då förekom kräkningar. Naturligtvis reagerade personalen på detta eftersom det finns en regel som säger att alla i en familj där magsjuka förekommit måste stanna hemma till dess att hela familjen varit fri från kräkningar i minst 48 timmar. Föräldern hade då svarat på ett sätt att det framgick att den var medveten om att den regeln fanns och då rimligen insett att barnet inte borde varit i skolan.

Hur som helst, vi var ovetande om vad som hade förekommit. Hade vi vetat det hade vi naturligtvis ringt sjukhuset och hört med dem om vi verkligen skulle komma dit dagen efter, på onsdagen, som planerat. Min gissning är att vi hade fått vänta ett par dygn, eftersom varken provtagning eller behandling hade behövt ske just den dagen. Nåväl, sent på tisdagskvällen blev en annan av lillasysters skolkamrater magsjuk. Det är mycket troligt att barnet i fråga hade blivit smittat på skolan. På onsdagsmorgonen fick all personal omedelbart kännedom om detta, så alla barn togs emot utomhus medan skolan åter sanerades inomhus. Personalen stod också i begrepp att kontakta oss, men eftersom en av dem mindes att lillasyster inte skulle komma eftersom vi skulle till sjukhuset för kontroll, så kom de på att vi inte behövde kontaktas. Det var ju ingen risk att lillasyster skulle dyka upp bland eventuellt smittade barn på skolan.

Tyvärr var det inte en helt korrekt tanke. Det var i och för sig korrekt att lillasyster inte skulle komma till skolan, men det var inte korrekt att vi inte skulle behöva informtionen. Vi var ju på väg till en avdelning på sjukhuset där mycket infektionskänsliga barn kan vistas. Dessutom skulle lillasyster sövas. Sövning sker på operationsavdelningen. Just denna gång var det dessutom något tekniskt problem, varför lillasyster för ovanlighets skull kördes genom en stor del av operationsavdelningen för att kunna sövas. Hade det varit så att lillasyster blivit smittad med magsjuka på tisdagen, hade vi alltså oundvikligen fört smittan vidare till den barnavdelning där mycket infektionskänsliga barn vistas samt till operationsavdelningen. Hade magsjukan dessutom drabbat lillasyster medan hon var sövd, hade det kunnat bli en repris av den gång när hon kräktes under sövningen, hamnade under intensivvård och efter ett dygn fick åka helikopter till Göteborg för fortsatt intensivvård (kortfattat beskrivet här).

De första ryktena (tredjehandsuppgifter) om att magsjuka skulle förekommit på skolan under tisdagen nådde oss faktiskt på sjukhuset precis innan lillasyster skulle sövas, men för sent för att vi skulle kunna vidta några vettiga åtgärder. Vi var redan på väg in på operationsavdelningen och hade inte möjlighet att just då reda ut vad som verkligen hade hänt. Det var först sedan vi återvänt hem som vi hom i kontakt med skolan, i samma veva som de skickade ut ett meddelande om vad som hade hänt. Konsekvensen av det blev att vi fick ringa till barnavdelningen på sjukhuset och meddela att det fanns risk att lillasyster var smittad med magsjuka när hon var på avdelningen och på operation. De såg dock ingen anledning att vidta några åtgärder (vid fall av vattkoppor finns däremot åtgärdsprogram).

Den här gången slutade det lyckligt, men det var enbart för att lillasyster turligt nog inte blev smittad med magsjuka under tisdagen. För övrigt finns det en del att lära av detta. Vi behöver alltid ha information om förekomst av smitta på skolan, i all synnerhet när vi är på väg till sjukhuset. Skolpersonalen hade inte tänkt på det, men vi har haft en fruktbar dialog med skolan i denna fråga. Vi har förtroende för skolan och det kvalitetsarbete som bedrivs. Eller med andra ord, vi noterar och uppskattar att det är en lärande organisation och att man vid behov använder incidentrapportering för att förbättra sitt arbetssätt. Det är inget fel i att göra misstag, så länge man har arbetsmetoder för att minska risken att misstag begås. Vi hade gärna sett att sjukvården i högre grad kunde använda sig av lillasysters skolas arbetsmetoder i detta avseende. Här är för övrigt ett färskt skräckexempel på en sjukvårdsinrättning som har så dåligt kvalitetsarbete att man inte ens klarar av att hantera ett olycksfall som inträffar på sjukhuset.

Till saken igen. Vi är villrådiga inför situationen att det finns föräldrar som inte följer givna föreskrifter för när barn ska hållas hemma vid infektioner. De föreskrifter som lillasysters skola har baserar sig på allmänna föreskrifter som finns att läsa på regionens hemsida. Det finns alltså inga särskilda föreskrifter med anledning av lillasysters sjukdom. Däremot har lillasysters skola valt att tillämpa en förstärkning av reglerna (oberoende av att lillasyster har leukemi), och det är att just vid magsjuka ska alla barn stanna hemma till dess alla i familjen har varit symptomfria i 48 timmar, istället för att endast barnet i fråga behöver vara symptomfritt i 48 timmar. Man har tidigare (också helt oberoende av lillasysters leukemi) haft erfarenhet av att det är svårt att bryta rundgång av magsjuka utan denna regel. Mot bakgrund av detta är det mycket svårt för oss att förstå att någon förälder på skolan, trots upprepade påminnelser om regelverket, väljer att ha ett barn på skolan när kräkningar fortfarande förekommer i hemmet. Även om de flesta nog gör sitt bästa verkar det finnas några som gör lite mindre än sitt bästa. Gentemot övriga familjer är det nonchalant och direkt osolidariskt. Varför är det osolidariskt? Jo, det orsakar fortsatt inkomstbortfall för alla föräldrar vars barn blir infekterade en omgång till. Dessutom orsakar det ökade kostnader för skolan. Pedagogerna blir sjuka, varvid sjuklön ska utbetalas samtidigt som lön ska betalas för inkallade vikarier. Den pedagogiska verksamheten blir lidande genom att vikarier kallas in istället för att ordinarie personal upprätthåller verksamheten. Dessutom är det mindre pengar som kan användas till inköp av materiel eller fortbildning av personal, vilket också drabbar den pedagogiska verksamheten.

Vad som sägs i ovanstående stycke gäller rent allmänt, oavsett att lillasyster har leukemi. Nu till det faktum att lillasyster har leukemi och ska kunna vistas på förskolan. Hon är mer infektionskänslig än andra, men ändå inte längre väldigt infektionskänslig. Hon kan utan vidare klara en normal situation där folk följer givna föreskrifter. Den senaste månadens situation med mer eller mindre ständiga infektioner på skolan tyder dock på att alla inte följer föreskrifterna. Det, tillsammans med incidenten under den gångna veckan, gör att vi måste förhålla oss till en situation där föreskrifterna inte följs. Framför allt vågar vi inte riskera att lillasyster skulle smitta andra på sjukhuset de gånger vi ska dit. Vi vågar absolut inte riskera att hon är smittad med magsjuka när hon ska sövas. Det är en hemsk upplevelse att se sitt barn på intensiven. Vi får se hur vi kommer att agera framöver för att undvika en sådan situation. I vilket fall som helst stämmer vi nu in i förskolepersonalens allt mer desperat upprepade uppmaningar att följa givna föreskrifter rörande infektioner. HÅLL BARNEN HEMMA FRÅN SKOLAN NÄR DE ÄR INFEKTERADE!

1 kommentar:

  1. Faktiskt trodde jag att det skulle trillat in synpunkter på detta inlägg, men det har varit rätt sparsamt med det. Efter texten lades ut första gången har jag gjort ett par mindre korrigeringar om sakförhållanden som jag fått kännedom om, men det ändrar inte det huvudsakliga innehållet.

    För övrigt skulle jag också vilja förtydliga att jag har haft tre huvudsakliga syften med detta inlägg. Det ena är att rent generellt peka på behovet att hålla barn hemma från skolan när de själva eller i vissa fall även någon annan i familjen har någon infektion. Både vi och andra familjer i omgivningen (absolut inte bara på lillasysters skola) har upplevt en frustration den här vintern, för det har verkligen varit mycket och återkommande infektioner på sina håll.

    Det andra syftet med texten är att peka på värdet av kvalitetsarbete med anledning av lillasysters sjukdom. Det behovet finns inte bara i skolan, utan egentligen framför allt på sjukvårdsinrättningar. Lillasysters skola har ett väl fungerande kvalitetsarbete. Dock har vi hittills inte varit tydliga nog när det gäller att förmedla till skolpersonalen vikten av att vi får kännedom om infektioner på skolan i nära anslutning till de tillfällen när lillasyster ska till sjukhuset. Vi har också behov av att lära av denna händelse.

    Tredje syftet med texten är att visa på denna händelse för andra som har en situation som liknar vår. Resonemangen är i och för sig något tillspetsade, men som någon påpekat, det är bra att vara övertydlig i det här sammanhanget. Går texten att använda som åskådningsexempel på vad man bör tänka på är mycket vunnet.

    SvaraRadera