onsdag 20 mars 2013

"Tack för medicinen!"

Ett av lillasysters främsta kännetecken är ett gott humör. Vi borde kanske skriva ner alla glada kommentarer så att vi kan minnas dem, men det skulle bli ett fasligt skrivande. Idag när hon skulle dricka en liten kopp (knappt 10 ml) med medicin så krävdes det som vanligt lite övertalning. Hon hittar gärna på saker som hon behöver göra först innan hon tar medicinen. Till slut drack hon den i alla fall och sörplade ur det allra sista som var i koppen, varefter hon skuttade iväg och ropade över axeln till oss "Tack för medicinen!".

Även de mest vardagliga ting är värda att kommentera. När man kommer in genom dörren efter att ha varit på jobbet eller bara varit ute, så hojtar hon till för att hälsa och för att markera var hon är någon stans. En dag när jag kom hem från jobbet fick jag höra "Här är jag, i lekrummet". Jo, vardagsrummet har blivit lekrum. Det var inte riktigt tänkt så från början, men när lillasyster för 1½ år sedan inte kunde gå och dessutom var kopplad till en droppställning med näring större delen av dygnet, så var vi tvungna att ordna vardagsrummet så att barnen kunde vara där. Lillasyster inte kunde gå i trappor då, så det gick inte att ta sig till något annat rum. Det blev faktiskt något i stil med dagrum på sjukhuset som lillasyster kallar lekrum. Vardagsrummet är fortfarande rätt mycket av ett lekrum. Det är ju mest storebror och lillasyster som tillbringar en massa tid där.

För några dagar sedan kom det en låda med sondsprutor som vi hade beställt. De används för att ge lillasyster medicin, numera mest purinetol och baktrim. Det stod lillaysters namn på adresslappen på lådan, så det var naturligtvis hon som skulle öppna den. Det var lite knepigt, för det var ett plastband runt. Det gick att klippa av med hennes lilla papperssax. Sedan gällde det att få bukt med all tejp. Lillasyster klarade att skära tejpen med en av saxens skänklar, efter att ha blivit visad hur man kunde göra. Till slut kom hon ända in i en mindre låda med hundra sondsprutor. De skulle plockas ut, så att man kunde se hur många de var och om det möjligen fanns något annat i lådan. Som väl var är de förpackade i plast och papper i rader om fem, så det blev bara tjugo utspridda rader, i stället för hundra spridda sprutor. Det gick också jättebra att samla ihop dem igen i lådan så att de fick plats. Det går att använda sondsprutor till mycket roligt. Man kan naturligtvis ge gosedjur och dockor medicin, men det händer inte så väldigt ofta. Sprutor kan fungera som små vattenpistoler. Det är också roligt att stoppa i trolldeg och spruta ut den, men oj vad degen sitter fast i sprutan om den blir kvarglömd och torkar där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar