tisdag 21 juni 2011

Det räcker inte att bara kissa

Lillasysters albuminvärden (äggviteämne) är fortfarande låga och behöver åtgärdas under några dagar. Undrar just vart allt albumin tar vägen? Även om resterna av metotrexaten till större delen har gått ur kroppen så får lillasyster vara på sjukhus för att få albumin. Förhoppningsvis ska väl både det och nästa dos vincristin vara överstökade till midsommar.

5 kommentarer:

  1. Hej på er,

    Jag skrev en kommentar i söndags, men den tycks ha försvunnit i cyberrymden. Har följt era dagar här i bloggen och är glad att er lillasyster är frisk, utan infektioner ... att utsöndringen har tagit några dagar extra och att albuminet nu är lågt är ju som det är, snart är tjejerna hemma igen, hos er killar!
    Vi har det bra, Elsa hade 0.1 i koncentration vid timme 56, kl 18 i lördags och då åkte vi hem. Behandlingen gick bra och hon har inte fått några direkta biverkningar ännu, vilket hon hade fått efter motsvarande tid vid förra behandlingen. (Då i form av röda, irriterade slemhinnor och massor av slem som störde matsmältningen och andningen)Idag mår Elsa bättre än i går och vi hoppas att det blir bättre för var dag som går nu.
    På torsdag är det dags för Vincristin igen och imorgon kommer hemsjukvården för en blodprovskoll.
    Tänker mycket på er!

    Hälsar Stina

    SvaraRadera
  2. Ja, det väcker nya frågor.
    Har läst att albumin tillverkas i levern och används bland annat för kroppens tillväxt och för att transportera t ex läkemedel via blodet. För tillväxt (och reparationer?) borde det vara en byggsten som helt enkelt går åt. Frågan är om det albumin som används för att transportera kopiösa mängder mediciner kan återanvändas?
    Innan första metotrexatbehandlingen hade lillasyster just fått tillskott av albumin. Den här gången måste hon få det efter behandlingen; skulle det ha fungerat smidigare om hon fått tillskott innan? Antagligen är Nutrini speciellt avsett för att underlätta den egna produktionen av albumin, men kanske räcker inte Nutrini, ens om det förstärks med en halv korv, för att en lever, som är upptagen med läkemedelshantering, ska producera tillräckligt med albumin för att möta nästa massiva läkemedelsdos?

    /farmor (okunnig i läkekonsten)

    SvaraRadera
  3. Jo, den rymden har förfärligt mycket borttappad information :)
    Fortfarande ingen infektion som väl är, inte heller direkta biverkningar. Blodvärdena är efter omständigheterna bra.

    Lillasyster har i och för sig fått kontinuerligt tillskott av albumin även innan metotrexat-behandlingen, om än inte till de nivåer som hon nu har fått den här veckan efter behandlingen. Läkarna verkar lite förundrade över att albuminnivåerna blir så låga. Det går i varje fall inte att se att det försvinner ur kroppen via urinet. Innan vi lämnade sjukhuset idag diskuterade jag med läkaren hur vi borde gå till väga nästa gång. Förmodligen kommer hon att läggas in ett dygn före behandlingen just för att ge extra tillskott av albumin precis innan behandlingen, utöver de tillskott under mellantiden som vi numera betraktar som rutin.

    SvaraRadera
  4. Sitter ungen och smygväxer då ingen tittar?

    Lillasyster får de tillskott hon ska ha enligt behandlingsschemat och ännu mera då värdena visar att hon behöver det. Men hon ligger efter med sin tillväxt, sedan tiden innan behandlingen startade. Perioden med massiva infektioner i början har dessutom medfört att kroppen måste repareras och det är inte färdigbyggt ännu. Hon har haft svårt att ta in och behålla näring den normala vägen, inte riktigt nått målen de flesta dagar. Kanske fifflar hon undan en del albumin för att reparera muskler och till och med växa?

    /farmor

    SvaraRadera
  5. Jo, hon verkar faktiskt växa lite grann, även om enskilda mätvärden som visar ökad längd uppvisar så liten skillnad att det skulle kunna vara mätfel. Musklerna verkar ha byggts upp en del sedan tiden med infektioner, men just den här veckan har lillasyster fått vincristin. Det har bieffekter som påverkar motorik, leder och just muskler, så det är svårt att riktigt se vad som är vad annat än som trender över någon månads tid.

    SvaraRadera