lördag 1 oktober 2011

Sista sommardagen?

Den här fina dagen började lite ruggigt med dimma. Även uppvaknandet var lite ruggigt, eftersom lillasyster mådde illa på morgonen. Hon kräktes lite grann, men inte alls så mycket som hon brukade göra för kanske tre månader sedan, när hon återhämtade sig efter att ha varit rejält sjuk. Sedan ett par månader tillbaka så har vi tillgång till medicin mot illamående, så det är oftast ganska lätt att motverka lillasysters illamående, bara man är förberedd på det. Vi borde nog vart mer vaksamma efter lillasysters högdos Metotrexat, men hon har varit väldigt aktiv under hela veckan trots medicineringen, så vi tänkte helt enkelt inte tillräckligt långt.

Efter det bryska uppvaknandet, frukost och lite småpysslande gick vi så småningom ner på sta'n. När vi närmade oss torgen med Lillån emellan var där en jättestor folksamling, i alla fall för att vara Alingsås. Det visade sig att det var någon som försökte promenera över Lillån på lina. Det gick inte så bra, utan han trillade i efter några steg hela tiden. Ungefär när vi kom fram gav han upp. Vi hann nätt och jämnt se honom i vattnet innan han tog sig upp igen. Någon sa att det var progamledaren för Bingolotto som valde denna konstiga väg över ån, mitt emellan två broar som ligger bara ett hundratal meter från varandra.

Dagen ägnades åt typiska lördagsnöjen, som att gå på torget. Lillasyster kan ju oftast inte gå i affärer, så marknaden får till en del ersätta det för henne. Efter lite samtal med andra flanörer, en varmkorv, några lotter och lite mer flanerande var det dags för fika. Vädret inbjöd till att sitta ute, vilket för övrigt är enda alternativet för lillasyster. Den soligaste av innergårdarna med café-sittplatser var full, så vi gick vidare till nästa. Lillasyster hade somnat sedan åtminstone någon timme, så jag fick parkera henne tillsammans med en synnerligen alert storebror vid ett bord på uteserveringen. Mamman var på annat håll, så barnen fick klara sig själva medan jag gick in och hamnade i en lång kö med kaffebrödsköp, café-köp, tårthämtning och brödköp i olika varianter. Storebror var helt införstådd med att han skulle stanna hos lillasyster. När jag kom ut var båda barnen kolugna, storebror sysselsatt med att bygga ett par högar av grus vid framhjulen på lillasysters vagn och lillasyster konverserande honom. Nog hade jag trott att storebror skulle försöka få fatt på mig om lillasyster vaknade, men han väntade lugnt på att det skulle dimpa ner en kanelbulle på bordet framför honom trots att det tog lite tid. Just det caféet annonserar ganska mycket om att de har öppet på kvällarna under innevarande månad med Lights in Alingsås, så jag passade på att fråga om de hade haft mycket kvällsgäster. Jo, det hade varit en hel del, men de väntade sig mer när kvällarna blir mörkare nu framöver, för nu den första veckan har man fått vänta till åttasnåret innan det blir så mörkt att ljusinstallationerna börjar få riktig effekt.

Efter fikat var det dags att ta sig till en park för lite förströelse. Finns det bara lite vatten kan det hålla storebror sysselsatt en hel dag. Lillasyster roade sig med att bestiga en liten kulle. Hon tappade balansen några gånger både på väg upp och ner. Till slut råkade hon sätta ena handen rakt på några små brännässlor som växte mitt i gräsmattan på kullens sluttning. Eftersom hon inte förstod vad som hände blev hon rädd att hon hade fått en sticka i fingret igen. Hon har minne av två bedrövliga händelser med stickor, så jag blev tvungen att visa henne nässlorna och tala om för henne att det var de som hade bränt henne. Det lugnade henne en del, men hon ville för säkerhets skull ändå inte visa handen, utifall att jag skulle komma på idén att försöka ta bort någonting som när hon fick sticka i handen en gång tidigt i våras och en sticka i foten i somras. När mamman dök upp en stund senare, var lillasyster noga med att leta upp de stingsliga små nässlorna och visa dem för henne.

Vädret blev bättre ju längre dagen led, eftersom de envisa dimslöjorna lättade allt mer till dess det var fullt solsken på sena eftermiddagen. Det är inte illa att uppleva årets sista sommardag så sent som i oktober, dessutom efter två månaders regnperiod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar