söndag 16 oktober 2011

Ljus i Alingsås

Idag var det dags att gå hela ljurundan Lights in Alingsås. Vi hade nog tänkt göra det själva någon gång, men det hade inte blivit av förrän nu, för idag var det dags att genomföra det som aktivitet i en patient- och föräldragrupp med koppling till barnavdelningen på sjukhuset i Borås. Rundvandringen skedde i form av rundåkning, för vi åkte häst och vagn med guide som promenerade bredvid, allt organiserat i samverkan med Barncancerföreningen i västra Sverige. Lights in Alingsås gör sig nog faktiskt bäst med guide, i alla fall om man är nyfiken på hur ljusupplevelsen var tänkt att upplevas. Vi som bor i närheten kan sedan gå runt fler gånger och se om vi lyckas uppleva det så en gång till.

Redan innan ljuset tändes var det fullt pådrag på Stora Torget, för det var inspelning för Postkodlotteriet. Eftersom vi nästan aldrig köper några lotter, annat än lotter från lokala idrottsföreningars egna lotterier, var chansen att vi skulle vinna väldigt liten. Även om vi hade köpt lotter hade vi nog inte vunnit något den här gången, för det var ett postnummer ett par kilometer bort som vann. Men trots den minimala chansen till vinst så lyckades vi vinna lite grann i alla fall. Lillasyster och storebror gick fram till ett hjul där alla vann någonting. Någonting visade sig bestå av en tablettask och en reflex, båda med reklam för Postkodlotteriet. Tabletterna visade sig så småningom ha lite väl skarp smak för lillasyster, så där kammar nog storebror hem dubbel vinst. Å andra sidan hade storebror ställt sig vid en rött inplastat papper, men det ville han inte ha, så han skiftade till ett blått som först råkat ligga framför lillasyster, så hon fick det röda istället innan hjulet började snurra. Oturligt för storebror stannade hjulet på rött, så det blev lillasyster som vann mer än bara någonting. Den extra vinsten visade sig bestå av en valfri film på DVD, men de filmer som fanns kvar var riktigt avpassade för barn. Lite fånigt var det, eftersom det väl mest var barn som ställde sig vid hjulet. Det som passade bäst var en inspelning av något slags kamp i Postkodlotteriets regi, mellan lag från olika delar av landet. När vi kom hem satt både lillasyster och storebror som klistrade framför dessa lekar för vuxna, så det var nog en barnfilm i alla fall. Storebror hittade en gratis hoppborg också som han passade på att hoppa i ett par gånger. Dessutom tittade han sig omkring och upptäckte en kamera högt uppe i en lift som visade vyer över torget på storbildskärm. En annan kamera som mest fokuserade på scenen åkte omkring på en lång arm. Den följde han nyfiket med blicken en lång stund. Sammantaget var det ett ganska lyckat gratisnöje som uppvärmning till rundåkningen till ljusinstallationerna.

När folket började komma till häst-ekipagen, så visade det sig att det var ca 30 personer, mycket större uppslutning än vid de tidigare evenemangen. Med tanke på att det här inföll en söndagkväll och dessutom en bit från Borås (som ändå är närmast för de flesta), så hade vi nog trott att det inte skulle bli så många som skulle dyka upp. Alla som ville åka vagn fick plats på de två vagnar som stod till förfogande. De allra flesta har vi träffat tidigare på sjukhuset, så det kändes lite som att flytta ut dagrummet på barnavdelningen utanför sjukhuset. Faktiskt är det inte alls olikt vartannat. Syskon som spretar åt alla håll, patienterna själva som rör sig jämförelsevis försiktigt, föräldrar som pratar med varandra och barnen om vartannat. Fikastund blev det också, faktiskt med hembakta kakor som hästfolket hade med sig och dukade upp utaför Landskyrkan. Dessutom bjöd Alingsås församling på varm äppeldricka och kaka i Landskyrkan också, så det blev dubbelfika på ett och samma ställe.

Bästa ljuset då? Jo, för egen del blev jag till en början helt lurad av installationen "Dammen" vid Brunnsparken. Det var vindstilla, så ljusinstallationen speglade sig perfekt så att man fick en illusion att det var ett djupt schakt istället för en damm, som ett mindre dagbrott ungefär, med ljus både ovanför och nedanför den nivå där man själv befann sig. I bortre änden av dammen är det dessutom ett ljusspel med färgat ljus som ger ett intryck av årstidsväxlingar – mycket sevärt. Lillasyster och storebror pratar mest om prickig kyrka sedan vi såg Cristinae kyrka (gamla stadsförsamlingens kyrka) under premiärkvällen för några veckor sedan. När vi samlade oss inför rundvandringen den här gången, och det fortfarande var ljust, sa storebror "kyrkan har inte blivit prickig ännu".

För vår egen del får det nog bli en rundvandring till någon lämplig kväll. Ljusinstallationerna finns ju kvar ett par veckor till. Då kommer vi nog att kombinera det med cafébesök på Ekstedts eller Nygrens Café. Båda har uteservering på innergårdar som passar en infektionskänslig lillasyster utmärkt. Hon kan ju inte sitta inomhus bland främmande människor i allmänna lokaler.

Dagens båda evenemang visade sig ha ett visst samband, även förutom att de båda hade Stora Torget som samlingspunkt. Det visade sig att det finns en koppling mellan Postkodlotteriet och Barncancerföreningarna / Barncancerfonden. Går man in på Barcancerfondens hemsida så ser man omedelbart Postkodlotteriets logotyp. Den har jag lyckats missat hittills de få gånger jag har tittat på den sidan, eftersom jag brukar surfa med reklamfilter påslaget i huvudet. I det här fallet rörde det sig inte om reklam, utan snarare en form av partnerskap som beskrivs på en egen sida på Barncancerfondens sajt. Tänk vad man missar när man är ointresserad av lotter. Eftersom jag aldrig lyckas bevaka dragningslistor (finns sådana fortfarande?) så har jag aldrig ens funderat på att köpa lotter som inte omedelbart går att kontrollera mot en vinstplan som man har framför ögonen. Det har gjort att jag inte ens har tittat på reklamen för Postkodslotteriet som ibland har dumpit ner i brevlådan. När jag nu ser vilka som är Postkodlotteriets intressenter så visar det sig att jag har gynnat flera av dem vid olika insamlingar. Det kanske låter lite underligt, men med nästan obefintligt intresse för lotterier, så har det aldrig slagit mig att man genom att delta i ett stort lotteri skulle stödja behjärtansvärda organisationer i nästan lika stor omfattning som man stödjer vinnarna i lotteriet. Skulle man vara intresserad av lotterier så verkar just Postkodlotteriet inte så dumt faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar