torsdag 13 oktober 2011

Inte farligt

Sedan någon gång i somras har lillasyster vägrat öppna munnen när läkarna har velet kontrollera att hon inte har någon halsinfektion eller beläggningar i munnen. Hon kniper ihop munnen och tittar ner när de ber henne öppna munnen. Det är inte alls konstigt, för sist hon öppnade munnen för en läkare så var hon blixtsnabbt framme med en spatel innan vi hade hunnit hindra henne eller uppmana henne att vara försiktig, så stackars lillasyster fick stora kväljningar. Hon är väldigt känslig för beröring på tungan och hennes kräkreflexer aktiveras även om man sätter spateln ungefär på mitten av tungan. Det är en effekt som är ungefär som när de flesta människor sätter fingrar i halsen.

Inför besöket på sjukhuset i måndags hade jag pratat med henne några gånger om att läkarna ville titta i hennes mun, att de gärna vill använda spatel, men att de inte skulle få göra det om hon inte ville det själv. Hennes mun ser bra ut när vi borstar tänderna, så det fanns ingen anledning just i måndags att använda spatel. Lillasyster hade själv börjat prata lite om det, att hon inte vill att läkarna använder spatel i hennes mun. När hon fick höra att hon nog kunde få en spatel blev hon intresserad.

I måndags var det dags. Läkaren ville titta i munnen, men lillasyster knep ihop igen. Vi förklarade för läkaren (som inte hade träffat henne sedan innan incidenten med spateln i somras) att hon inte tycker om spatel, men att hon nog skulle uppskatta att få titta närmare på en. Hon fick tre stycken och blev riktigt glad för det, men öppna munnen för läkaren kom inte på fråga. När läkaren var utom synhåll öppnade hon genast munnen för att själv sätta en av spatlarna på yttre delen av tungan. Hon provade att sätta spateln på lite olika ställen, men inte alls så långt in som läkarna brukar göra.

Senare under veckan har hon övat på en docka. Lite grann har hon velat att vi ska öppna mun också, men inte så mycket. Dockan är verkligen dålig på att öppna munnen, men det hindrar inte lillasyster att leka att dockan ändå har spateln i mun. Vi får höra fraser som "öppna mun, inte farligt". Det ska bli intressant att se om någon läkare kan få titta i lillasysters mun framöver, åtminstone utan spatel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar