lördag 25 augusti 2012

En fluga i pannkakan

Lillasyster har lätt för att få syn på detaljer. Som många treåringar kommer hon med mycket frågor om varför saker är som de är, t. ex. varför det är en skorsten på grannhuset. Just nu handlar hennes favoritfrågor om hur man gör saker. Hur gör man en dörr? Tja, man hugger några träd, sågar ut några plankor ut trädstammarna, sätter ihop dem till en dörr och sätter på ett lås. Hur gör man en Ipad? Mja, det var svårare. Man skickar en specifikation till Kina och sedan sätter en mängd kineser ihop en Ipad.

Kommentaren vid matbordet idag var betydligt mer jordnära. Det är en fluga i min pannkaka! Jag vill inte ha! Tvivlande föräldrar undrade var flugan var någonstans. Där inuti! Jo, det var faktiskt en liten fluga i pannkakan. Lillasyster fick syn på den när hon själv skar sin pannkaka i delar. Flugan var precis där hon skar. Om man inte tittade så noga, så såg den ut som vilken mörkare del av pannkakan som helst.

Det blev en extra utflykt till sjukhuset igår för kompletterande provtagning. Det blodprov som togs i onsdags visade en halt av kreatinin som i och för sig är normal, men avsevärt högre än vanligt för just lillasyster. För att kontrollera om hennes njurar fungerar som vanligt fick vi åka till sjukhuset igår kväll för att ta ett nytt prov. Ibland blir det utflykter av de mest oväntade anledningar. Både lillasyster och storebror var glada att få komma till sjukhuset. Även om provtagningen var avklarad på mindre än en kvart, så stannade vi mer än en timme för att de skulle få leka och spela lite. Det går liksom inte att besöka sjukhuset fort, utan man måste låta saker ta sin tid, om än så bara för att leka lite. Dessutom brukar lillasyster prata lite med de sköterskor hon hittar. Den här gången var det ju andra sköterskor på plats än i onsdags. Nu när hon inte är på sjukhuset så mycket längre så, så det gäller det att ta tillfället i akt att hålla kontakterna vid liv. Nåväl, så småningom fick vi besked om att kreatinin-halten hade gått tillbaka till lillasysters vanliga nivå.

På dagens lördagsrunda på sta'n kunde vi äntligen handla ost igen från ostbilen på torget. Han hade faktiskt varit på plats under sommaren också, men då hade vi missat honom eftersom vi varit på sjukhuset i Borås för behandling vid ett tillfälle och påfyllning av röda blodkroppar vid ett annat. Det var bara lillasyster som var med på torget idag, eftersom storebror hade en kompis hemma. Lillasyster var helt inne på ost med stora hål, så hon ville absolut ha en vällagrad grevé. Den föll henne faktiskt i smaken också, fast den var stark. Vi köpte både den och en bit Hemost. Någon gång har jag kommit ihåg att ta med en ostkniv för att skära bitar till lillasyster och storebror när vi går från ostbilen. De fungerar som gratisreklam för ostarna när de säger "jag vill ha, jag vill ha" och nästan sliter i osten. Idag fick vi nöja oss med att bryta små bitar av osten med fingrarna istället. Förresten, bryter man mot knivlagen om man har en ostkniv med sig när man går till torget och behöver dela ost till barnen?

1 kommentar:

  1. Knivförbudet gäller inte "om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat". Ett eller flera "jag vill ha"-barn borde väga tungt i domstol.

    Däremot har det ingen betydelse hur bred osten är. Lagen ger ingen måttangivelse men tar hänsyn till om föremålet är ägnat att ge kroppsskada. En liten fnuttig ostkniv med rundad spets, kanske?

    Hoppas skolbarnen blir roliga igen.

    /farmor

    SvaraRadera