söndag 6 november 2011

Pumpafri helg

Inte minsta lilla pumpa har kommit in i huset eller vår lilla trädgård. Vi vuxna har liksom inte anammat pumpaseden ännu och barnen har inte propsat på det heller. Det börjar ju bli rejält mörkt på kvällarna, så ett litet ljus i trädgården vore ju inte så dumt kanske. En pumpa med ljus i gör sig ju lite bättre än ett gravljus, så vilket år som helst kanske vi hoppar på pumpatrenden trots allt. Eller också får vi helt enkelt skapa vårt eget ljus i Alingsås även i november.

Det har verkligen blivt hög tid att försöka stuva undan alla utomhusprylar innan vintern kommer. Men den lokala uppvärmning som råder här just nu verkar vintern rätt avlägsen, men det kan ju skifta snabbt. Turen var kommen till grillen. Efter flytten hit i vintras så insåg vi att ett av de bättre sätten att smälta in i radhuset var att skaffa grill, så att vi kunde osa ikapp med grannarna. Märkligt nog har vi nog lyckats grilla olika dagar hittills, så egentligen har vi och grannarna inte osat ikapp ännu, utan bara spritt ut oset till så många dagar som möjligt. Grillsäsongen klingade av ganska snabbt när den långa regnperioden inleddes någon gång i början på augusti. Nu när jag skulle stuva undan grillen insåg jag att den forfarande hade halvbrända kol i klotet, för sist vi grillade hade vi nog trott att det skulle bli uppehåll i alla fall ibland medan det forfarande var ljust på kvällarna. Den här helgen var det ju faktiskt uppehåll, även om det inte var ett dugg ljust på kvällen, så vi passade på att grilla veckans inköp av prisvärt kött för att göra åt de halvbrända kolen (tillsammans med några  nya). Antingen får man väl se det här som en avslutning på året grillsäsong eller som start på årets andra grillsäsong. Vi har inte riktigt bestämt oss för vilket.

Lillasyster har fortsatt äta ganska bra. När det grillade köttet var klart kvicknade hon till igen efter en tupplur. Hon satte i sig en hel mängd – ris, men inget kött alls. Innan hon blev sjuk åt gärna grillat kött. Hon kunde ta en köttbit i handen och omväxlande suga och tugga på dess ena ände. Just för tillfället smakar tydligen inte grillat kött. Smaken för det kanske kommer tillbaka senare. Efter lite trugande gick det att få storebror att äta en del, men han var inte helt nöjd, för vi hade inte hade grillat någon majskolv till honom. Grillad majskolv är en av hans favoriter, men vi hade inte haft en tanke på att skaffa majkolv den här gången.

Idag tittade ett par goda vänner in en stund. De hade ärende till Alingsås, så det passade bra att titta förbi, i all synnerhet som lillasyster är i bättre skick nu och de själva har lämnat en rad av förkylningar och annat bakom sig. Deras dotter är lite äldre än lillasyster och hon (lillasyster) blev själaglad att få leka med henne. Storebror vill hellre att vi ska träffa dem i deras hus, inte vårat, för han vet att det finns modelljärnväg på vinden där. När han kommer dit vill han alltid gå upp på vinden, även om det är mitt i vintern och smällkallt. Lillasyster är glad för att leka oavsett om det är hos dem eller hos oss och någon kall vind bryr hon sig inte om, för det finns mycket roliga leksaker där det är varmt.

En av de mer anmärkningsvärda händelserna annars är att lillasyster nu har blivit trygg med att vi byter plåster och tejp som håller hennes CVK (central venkateter, slang som går in i kroppen vid nyckelbenet och används för blodprover och intravenös medicinering) på plats längs med bålen. Nu klagar hon knappast alls när mamman tar bort den gamla tejpen som håller slangen, plåstret som ligger mellan huden och tejpen, gör rent både slangen och lillasysters hud och därefter sätter nya plåster och ny tejp. Slangen ska vara tejpad på två ställen, så det hela är en procedur som tar en stund. De senaste två gångerna har lillasyster inte klagat alls. Tidigare var hon väldigt ängslig så fort man skulle röra hennes slang och tejp, men nu roar hon sig med att titta på film medan hon blir ompysslad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar