tisdag 2 augusti 2011

Dags att kasta bort lillasyster?

Lillasyster har varit lite lätt blek om nosen i ett par dagar. När nu hb-värdet med en hårsmån gick ner under 80 ringde de från sjukhuset och tyckte det var dags för påfyllning med röda blodkroppar. Förutom den bleka nosen – egentligen var det mest läpparna som var bleka – så har vi egentligen inte märkt att lillasyster har haft särskilt låga blodvärden. Hon rör sig mer än tidigare. Trött har hon varit efter en stunds aktiviteter ända sedan slutet på mars månad, men ändå är hon mer rörlig nu. Snarare har hon större uthållighet än tidigare nu, men det är nog mest kopplat till att hon har återfått en del av den muskelstyrka som försvann när hon var som svagast. Nåväl, istället för att leta inredningsdetaljer i affärer eller ta oss till stranden idag så var det dags att åka till sjukhuset i Borås igen. En frustrerad storebror började ställa en massa frågor om varför lillasyster inte kunde bli frisk någon gång. Han undrade till slut om det inte var dags att kasta bort henne. Det var ingen annan som nappade på den idén. Vi föräldrar sa att vi inte alls tänkte kasta bort lillasyster; vi vill ju gärna ha henne kvar. Dessutom hoppas vi ju att hon kommer att bli frisk, även om det kommer att dröja ett bra tag till.

Konsumtionsmönstren sätter sina spår tidigt för dagens barn. Leksaker finns i överflöd. Det är ingen stor risk att bara äta lite av någon mat man inte tycker så mycket om, för det finns gott om mat nästa måltid ändå. Någon väsentlig materiell brist behöver de flesta barn inte uppleva i den här delen av världen. Konsumtionsmönstren kanske går igen i annat med. Storebror var inne på att byta föräldrar för något år sedan. Vi frågade då vilka han ville byta till och lämnade några förslag, men det var inga som föll i smaken. Vi frågade också om han ville byta lillasyster, men det ville han absolut inte! Senare kröp det fram att han ville ha föräldrar precis som vi, men mindre stränga. Kanske vill han den här gången bara ha lillasyster som hon är men friskare?

Det vore bra synd att slänga bort lillasyster nu. Utan vård hade hon inte varit i livet sedan någon tid tillbaka. Så sent som för ett par generationer sedan så hade det inte funnits någon rimlig möjlighet för henne att överleva så här länge. Det är stimulerande och glädjande att ha henne hos oss och vi hoppas verkligen att hon får vara hos oss länge än :)

1 kommentar:

  1. Även den nuvarande pappan har planerat att byta föräldrar. Han och äldste farbror var arga på oss och diskuterade alla tänkbara mammor och pappor. Till slut var de nästan eniga, men båda de nya föräldrarna måste förstås bo tillsammans och helst i barnens eget hus! De praktiska problemen blev för stora och ilskan hade nästan gått över. Nej, det blev inget byte.

    Yngste farbror var mera beslutsam. Han var på sitt sämsta humör när jag hämtade honom hos dagmamman. I bilen hem fick jag säga till honom på allvar; jag var på gränsen till trafikfara. Så snart han kommit ut ur bilen stack han iväg ut på vägen, snabbare än jag väntat av en treåring. Han skulle springa tillbaka till dagmamman och bo med hennes yngsta dotter. Det fanns en anledning till hans dåliga humör. En stund senare fick han feber, det var mässling.

    /farmor

    SvaraRadera