söndag 31 juli 2011

Önskan uppfylld

Lillasyster vet för det mesta vad hon vill, i alla fall om hon inte är för trött. I torsdags när hon fått behandling på Drottning Silvias sjukhus i Göteborg så frågade vi om hon ville åka hem. Hon skakade på huvudet. Vi frågade om hon ville stanna kvar. Det ville hon inte heller. Då frågade vi om hon ville till det andra sjukhuset. Det ville hon! Det var ingen av oss föräldrar som var särskilt upplagd att åka dit, så vi åkte hem i alla fall. Senare på kvällen fick lillasyster feber. Det var inte väldigt hög feber, men ändå kontinuerligt klart över de 38° som är gränsen för när vi ska kontakta sjukhuset enligt instruktionerna, så efter att ha stoppat i oss lite kvällsmat så åkte vi iväg till sjukhuset i Borås. Lillasyster gjorde sig genast hemmastadd. Hon beordrade storebror att hämta en Pippi Långstrump-film. Han själv var mer inne på Bamse-film och en tåg-film, men han kunde inte se dem själv eftersom bara lillasyster och mamma stannade kvar på sjukhuset.

Redan när lillasyster kom in så fick hon ge små skvättar med blod till provtagning. Detta fortsatte under fredagen. Lillasysters allmäntillstånd var gott förutom just vissa tecken på infektion. Medan lillasyster och mamma var på sjukhuset och roade sig på lekterapin, så tog storebror och jag en cykelutflykt. Vi bor i Alingsås, och som på alla orter med en större väg som går igenom samhället kan det vara bökigt att hitta utflyktsvägar som inte är allt för trafikerade. Just i dagarna har det faktiskt öppnats en ny alldeles utmärkt cykelväg för utflykter med en femåring. Man bygger om vägen mot Göteborg till motorväg, vilket i praktiken innebär att man stänger alla korsningar med mindre vägar och bygger en parallell lokalväg för matning till fastigheter längs med vägen. Den nya lokalvägen har en fin cykelbana, så för första gången på mycket länge kan även femåringar ta sig några km med cykel längs med Mjörns strand söderut. Med täta uppehåll för kattklappning, fika, godis och dricka så hade genast mer än en halv dag förflutit. Mot slutet, på väg in mot Alingsås igen, var det nog väl att de sista två km gick nerför. Alla uppförsbackar innan hade gått långsammare och långsammare.

Under tiden hade man konstaterat att lillasyster hade fått en infektion och satt in en antibiotikakur mot den. På lördagen var hon färdig att skrivas ut från sjukhuset. Vi misstänkte att en anledning till att lillasyster ville åka till sjukhuset i Borås var att man då kunde åka till djurparken innan man åkte hem. Detta var precis vad vi gjorde. På väg dit frågade jag henne om vi körde åt rätt håll, när vi kommit en bit på väg mot djurparken och bort från vägen hem. Lillasyster nickade. Även om vi bara var där ganska kort tid hann vi med tigrar, lejon, en varg, björnar, inga lodjur (de hade nog gömt sig) och ett helt stim med glada sälar. Lillasyster ville mata sälarna med fisk precis som djurskötarna gjorde, men det fick hon inte. En av djurskötarna hette Camilla, vilket fick lillasyster att lystra ordentligt. En av sjuksköterskorna på sjukhuset i Borås heter ochså Camilla och lillasyster säger ibland att hon ska till Camillas sjukhus. Djurskötaren var helt klart en annan Camilla, så lillasyster får ännu ett tag vänta in att Camillas, sjuksköterskans, semester tar slut.

Resten av antibiotikakuren då? Jo, den kan ges genom hemsjukvårdens försorg. Antibiotikan ges intravenöst, så föräldrar är inte betrodda med att sköta den kuren. Hemsjukvåden kommer nu till oss tre gånger per dygn. Lillasyster är inte helt förtjust i att bli väckt på kvällen efter att ha somnat och tidigt på morgonen innan det är dags att stiga upp, men det är ändå bättre än att vara på sjukhuset. Fast lite begränsad blir man ju. Om man går utanför hemmet måste man se till att vara hemma igen när det är dags för sprutan mitt på dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar