måndag 3 september 2012

Lillasyster och Baktrim

Det är lätt att komma ihåg sådan medicin som ska ges varje dag. Lika lätt är det att glömma sådan medicin som ska ges bara ett par gånger i veckan. Lillasyster ska ha Baktrim på torsdagar och fredagar, på både morgon och kväll. All annan medicin hon får nu ges på kvällen, så det inträffade någon gång för några månader sedan (när hon hade liknande typ av medicinering) att vi glömde ge Baktrim på morgonen på torsdagen och kom på det först på kvällen. Sedan dess har mamma lagt in påminnelser i sin telefon på torsdagar och fredagar morgon och kväll för att vi ska komma ihåg att ge Baktrim. När lillasyster hör den påminnelsesignalen hojtar hon glatt BAKTRIM!

I fredags räckte Baktrimet precis till kvällsdosen, så det var dags att köpa mer på apoteket. Lillasyster hörde av mamma att vi behövde köpa Baktrim, så hon hojtade till mig som var på väg ut genom dörren något om att köpa Baktrim. Jag hörde inte riktigt vad hon sa, så jag frågade om hon skulle gå och köpa Baktrim. Då hojtade hon glatt "Nej DU. Jag kan inte komma in vet du väl". Nähäpp, det var ju sant. Infektionskänslig som hon är så kan hon inte komma in i butiker, det visste jag ju allt för väl. För att slippa trassliga gränsdragningar kring hur infektionskänslig hon är för stunden, om det är mycket folk i affärer, på gallerior etc. så håller vi helt enkelt på regeln att lillasyster inte går in inomhus i affärer och andra lokaler med mycket folk (utom sjukhus förstås). Ibland har det hänt att hon har varit med in i luftiga lokaler i form av akvariefisk, alltså när hon suttit i sin vagn med regnskydd framför sig. Men eftersom hon inte alls tycker om att vara akvariefisk så har det inte blivit mer än enstaka gånger i snabba ärenden.

Varför behöver hon då ta Baktrim? Jo, i början av behandlingen var det sagt att det bara var under vissa behandlingsfaser som hon behövde ta Baktrim, men sedan årsskiftet ungefär så fick vi besked om att det hade kommit nya rekommendationer. Nu ska hon ta det under hela behandlingstiden, oavsett behandlingsfas. Det ges förebyggande. Om jag minns rätt så är det i första hand för att förebygga lunginflammation.

Igår var det dags att handla mat, så då kunde man ju passa på att lämna in en hoper medicinrester på apoteket och dessutom köpa lite Baktrim. Medicinresterna var det inga problem att bli av med, men nytt Baktrim gick inte att köpa för receptet var slut. Lite snopet, men det är ju för all del enkelt att ringa till sjukhuset för att förnya receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar