måndag 3 september 2012

Säsong för föräldramöten

Ett föräldramöte avklarat idag. Det var på storebrors skola. Många av hans skolkamrater i förskoleklassen känner han sedan förra året, så allt är inte nytt. Men några nya bekantskaper är det ändå. På föräldramötet fick vi reda på att där fanns en engelskspråkig handdocka vid namn Morris. Äntligen utnyttjar man den goda förmågan hos barn att lära språk, så engelskundervisningen påbörjas i förskoleklass på storebrors skola. På lillasysters skola börjar man ännu tidigare. En av hennes lärare har bott många år i England, så lillasyster har redan snappat upp ett par sånger på engelska.

På föräldramötet fick vi höra om konsten att sitta på en stol, eller kanske konsten att trilla av en stol. Alla sexåringar verkar inte vara gjorda för att sitta still. Någon pappa föreslog att lärarna kunde sätta upp en TV, för då skulle nog barnen sitta still framför den. Det schemat vi så smångingom fick visade att det inte var inplanerat något TV-tittande alls, däremot svenska-lek, engelska-lek, matte-lek, musik-lek, fri lek, rörelse i olika former, utflykter och lite annan omvärldskunskap. Full sysselsättning för nyfiket folk med rörligt intellekt. Hoppas att upptäckarglädjen håller i sig.

Efter all information var det dags att orientera storebrors fröken om att han har en lillasyster som är under behandling för leukemi. De flesta bland personalen som storebror kommer i daglig kontakt med känner till det mer eller mindre, men just hans fröken (ansvarspedagog) är alldeles purfärsk på skolan. Hon började faktiskt efter det att terminen börjat. Det visade sig att hon hade en nära bekant vars barn hade haft leukemi, så hon behövde inte få så mycket förklarat för sig. Storebror hade faktiskt försökt förklara för henne att lillasyster inte kunde komma in på skolan vid föräldramötet, så om vi skulle komma på möte måste någon stanna utanför med henne. Då hade fröken inte förstått vad han menade, men det blev ju begripligt med en lillasyster som var infektionskänslig. Storebror hade förmodligen tolkat föräldramöte som en tillställning i stil med avslutning eller skolstart, då vi faktiskt har gjort precis så; turats om att vara med inomhus och med lillasyster utanför på skolgården. Just den här gången var ju varken lillasyster eller storebror med förstås. Storebror tyckte det var konstigt att föräldrar skulle gå till hans skola utan att ha med sig ett enda litet barn.

Om några dagar är det dags för nästa föräldramöte, den gången på lillasysters skola. Redan i förra veckan hade vi ett möte med huvuddelen av förskolans personal och ansvarig sköterska från dagvården på sjukhuset, så att personalen skulle få tillräcklig information om lillasysters infektionskänslighet. Personalen fick veta mer om vad cancer, och särskilt leukemi, innebär. Biverkningar av medicinerna är ju delvis synliga (håravfall), men för lillasysters del är det nu infektionskänsligheten som är mest påtaglig resten av behandlingstiden. Mötet mynnade mest ut i att skolans skrivna hygien-rutiner och rutiner kring barns infektioner i huvudsak är bra som de är. Det är inarbetat att barn och personal tvättar händer. Några konkreta frågor som lärarna hade var hur de skulle agera om lillasyster skadade sig, t. ex. fick ett skrubbsår. Svaret är egentligen väldigt enkelt. Sår behöver rengöras precis som för vem som helst, men efter det behöver just lillasyster observeras nog. Hon kan behöva komma till sjukhuset om hon får feber eller visar andra tecken på att infektion uppstått. Personalens frågor för övrigt rörde sig egentligen mest kring hur man skulle agera om man ser att det kommer något barn som egentligen är för hängigt för att vara på skolan, så på föräldramötet kommer nog regelverket kring när barn ska vara hemma från skolan att bli ett huvudnummer. Det finns redan bra regler för det, så egentligen gäller det bara att följa dem. Som en av lärarna sa, det behövs ju ändå för att inte också personalen ska bli sjuk och vikarier ska behöva kallas in. Nåväl, om det nu är någon period när det bryter ut mycket infektioner får lillasyster helt enkelt stanna hemma även om hon själv är frisk. Det finns ju tillfällen när reglerna i skolan inte hjälper mot infektioner som sprider sig andra vägar och råkar bryta ut på skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar