måndag 8 april 2013

Påsklovet

Den här bloggen tog påsklov i förra veckan, så att vi just kunde ägna oss åt påsklovsaktiviteter. Lagom till påsklovsveckan så läkte lillasysters näsa efter krocken med gungan. Den var nästan inte blå eller lila alls längre. Den sista sårskorpan trillade av på tisdagen. Lillasyster är nu så bra att vi kan planera aktiviteter och i många fall faktiskt genomföra dem också. Infektionskänsligheten finns där fortfarande, men den är mer hanterlig nu under underhållsfasen, så vi börjar så smått röra oss som vanligt folk. Vi undviker att gå in i affärer för det mesta, men tillåter oss numera en del inomhusaktiviteter där det inte är överfullt med folk.

I tisdags åkte vi till glashuset i Limmared, ett ställe som absolut är värt ett besök. Har man vägarna förbi och är hungrig så finns god mat att äta. Både lillasyster och storebror var fascinerade över glasblåsningen, men lite för rastlösa för att följa varje moment. Storebror hade fullt upp att försöka uppfatta alla moment i filmen som visade den industriella glastillverkningen samtidigt som han skulle följa glasblåsarnas aktiviteter. Skateboardrampen utanför visade sig också vara nästan lika intressant som glashuset självt. Lillasyster började ogenerat promenera runt i backarna bland sparkcykelåkare till dess jag drog henne åt sidan. Hon tyckte inte alls att det var något problem att hon var där för ingen körde ju på henne, alla väjde ju och körde runt henne.

På väg hem igen lyckades vi faktiskt hitta ett ställe att stanna och fika i sydläge vid en sjö, Yttre Åsunden. Det var lä för de mycket kyliga nordostliga vindarna, så det var något lite av vårkänsla, trots att sjön var helt isbelagd.

Torsdagens nöjen började med att lillasyster följde med till en däckfirma för hjulbyte på bilen. Det var roligt att se bilar ligga på magen på liftarna så att de kunde byta hjul. Hon kom hem och berättade entusiastiskt om detta för storebror, som sedan roade sig med att följa med till biltvätten. Han har tjatat en längre tid på att få följa med och se bilen bli tvättad, men hade egentligen tänkt att stanna utanför bilen och titta på från det hållet. När han fick se hur biltvätten såg ut så föredrog han ändå att stanna i bilen och hjälpa till att torka av rutorna från insidan med de tvättlappar men fick på köpet till biltvätten.

Redan detta var lyckade påsklovsaktiviteter, men torsdagseftermiddagen hade ännu bättre saker att erbjuda. Lillasyster har sedan en tid velat prova på ponnyridning. Sedan länge har vi fått tips om Börta Stom Ponny & Smådjur, men tidigare har vi antingen inte haft tillfälle att åka dit eller också har det varit urtrist väder för ponnyridning. Storebror följde med under viss protest. Han hade föredragit att vara hemma. Väl på plats skuttade han runt bland kaniner i en inhägnad medan lillasyster började ta hand om den ponny hon skulle få rida på. Ridningen var väldigt lyckad, med en storebror i släptåg som hjälpte till att bära påskägg i skedar och hantera pinnar och bollar som ryttarna skulle hämta på ett ställe och ta med sig tillbaka. Bollarna skulle placeras i hinkar. När väl några gröna bollar hade hamnat i en hink så försvann lillasysters ponnys mule ner i hinken. Jo, nog såg bollarna ut som äpplen, men de kändes nog inte som äpplen, för mulen kom upp igen efter att ha undersökt innehållet.

Besöket på Börta Stom var påsklovets höjdpunkt. Vistelsen avslutades med trevlig fika som ingick i priset för ridningen. Storebror hittade en skolkamrat bland barnen som var där för att rida. Det är nog stor chans att vi stöter på dem igen både där och på andra ställen.

På fredagen åke vi en tur till Lidköping med tåg. Vi hade siktat in oss på Vänermuseet, utan att riktigt veta om lillasyster och storebror skulle uppskatta det eller inte. Det visade sig vara riktigt roligt för barn. En fiskdamm gav fiskelycka så att lillasyster kunde posera med metspö och en fångad fisk. Akvarier med vänerfiskar var roliga. Ett schackspel på ett högt bord engagerade både storebror och lillasyster till att bestiga höga stolar och placera pjäserna i utgångsläge för att spela. Storebror hittade flera kartor där han kunde fråga var Norge var, om Alingsås syntes och om det gick att se havet där farmor och farfar bor. Tunnlar att gömma sig i utom räckhåll för föräldrar var en given favorit. När barnen väl var gömda där kunde föräldrarna gå och se sig om i lugn och ro i flera minuter.

På väg från museet tillbaka till stationen fanns det andra roliga saker att upptäcka. Ett uttjänt järnvägsspår fångade storebrors uppmärksamhet, inte minst därför att det delvis var upprivet och det därför måste vara väldigt svårt att köra tåg där. Dessutom passerade man en Delicato-butik med gula dammsugare. Eftersom det var påsklov gick det ju inte att undvika att köpa dessa påskdammsugare.

På det hela taget har det varit ett hyggligt påsklov. Vi börjar känna oss allt mer normala, i alla fall när vi inte behöver ställa in saker vi planerar att göra för att vi behöver åka till sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar