torsdag 14 februari 2013

Hjärtlig födelsedag

Både lillasyster och storebror har valt att komma till världen på dagar som är lätta att komma ihåg. Storebror ville tydligen kunna fira i lugn och ro på en helgdag, så länge han befinner sig i Sverige, så han valde nationaldagen. Lillasyster, som liksom är lite mer hjärtlig, valde alla hjärtans dag.

Förra året blev lillasysters födelsedagsfirande lite snopet, eftersom hon själv befann sig på sjukhuset tillsammans med mamma. Storebror och jag var på väg dit med en tårta för att fira, när storebror blev dålig. Eftersom en illamående storebror inte kunde komma in på avdelningen, så blev det bara att vi lämnade tårtan och åkte hem igen. Den gången firade lillasyster tillsammans med sköterskorna på avdelningen till ömsesidig behållning.

Idag var hon hemma och kunde fira rejält, från sång och ett par presenter i sängen via firande på förskolan till tårta och litet kalas på eftermiddagen. Hon hade t. o. m. kunnat tjuvstarta lite igår, när hon var på sjukhuset för kontroll. Där fick hon en jätterolig present förmedlad av sköterskan på lekterapin. Apropå det så är det rent förunderligt hur många prylar som har vita katthuvuden med röd rosett och sex morrhår. Det katthuvudet dyker upp på kläder, leksaker, tårtor, precis allt en fyraåring kan komma i kontakt med.

Ett par av morgonpresenterna var en andmamma och fyra andungar på rad. Vid frukostbordet fick vi höra att andungarna ville gå ut i gatan, men att de inte fick det för andmamman. Hon hade i alla fall gott pli på dem, för de gick inte vidare.

Så här på lillasysters fyraårsdag, den första i hemmet sedan hennes behandling inleddes för snart två år sedan, är det inte utan att man reflekterar lite över andra som inte får uppleva några fler födelsedagar. Det är klart att just den person som inte får uppleva någon mer födelsedag kanske inte sörjer det, men deras anhöriga och vänner gör det desto mer. Några som lyckas uttrycka det väl är tjejerna bakom juliaresan. Kolla gärna deras film som de spelade in inför en lång cykeltur förra året som de gjorde för att samla in pengar till Barncancerfonden. Det är till största delen Barncancerfonden som finansierar forskning om barncancer i Sverige, så det är verkligen något vi sympatiserar med. Barncancerfonden bidrar också mycket till att göra sjukhusvistelser roligare och trevligare för barn och ungdomar med cancer som måste vara på sjukhus.

Vi hoppas få uppleva många födelsedagar framöver med lillasyster. Och med storebror också förstås. Snart två år med behandling mot lillasysters leukemi gör att vår känsla av odödlighet har fått sig en törn. Vi är så tacksamma för varje födelsedag vi får uppleva tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar