torsdag 28 februari 2013

Däggdjur, äggdjur och näbbdjur

Hemmet känns tomt utan lillasyster och mamma. Det blir mycket lägre ljudnivå när det bara är ett litet gulligt barn som försöker prata samtidigt. Antalet aktiviteter som pågår samtidigt är plötsligt nere i bara en eller två, istället för ivriga barn som försöker göra flera saker på en gång samtidigt som föräldrarna försöker få dagens bestyr gjorda. När det bara är storebror och pappa tillsammans passar storebror på att komplettera sin världsbild på det övergripande planet. I skolan har de gått igenom hur jorden bildades. De har nog också sagt något om livets uppkomst. Hur som helst är storebror fullt upptagen med att sortera in att dinosaurier dött ut för länge sedan (utom de som utvecklades till dagens fåglar) och att det sedan kom människor. Ordningen var ju helt korrekt, men det var nog ett litet glapp på mer än 60 miljoner år, även om man räknar tidiga hominider som människor. Just nu håller de där 60 till 65 miljoner åren på att forma sig i storebrors värld, så nu kom frågan upp vad däggdjur är för något egentligen. Eftersom däggdjur är djur som dricker sin mammas mjölk, så är det helt klart att lillasyster fram till för några månader sedan var ett fullfjädrat däggdjur. Egenskapen att föda barn och livnära dem genom en moderkaka innan födseln har vi egentligen inte gått in på mer än helt hastigt, men idag kom storebror in på det ämnet från andra hållet. Han undrade vilka djur som var äggdjur, alltså som lägger ägg i en eller annan form. Jag började räkna upp äggdjur från näbbdjur, via fåglar, reptiler, groddjur, fiskar till insekter. Någonstans där började jag inse att ägg-konceptet (utveckling av ägg utanför kroppen) var tämligen allmänt förekommande vid fortplantning bland andra djur än däggdjur. Vi behövde inte gå in på övriga leddjur (annat än insekter), maskar, blötdjur eller andra konstiga djur för att enas om det. Svampdjur har jag verkligen lite dålig kläm på, men visst kallas väl de honliga könscellerna ägg där också? Men vad ett befruktat svamp-ägg kallas har jag verkligen aldrig brytt mig om att ta reda på. Storebror frågade om alla djur som inte är däggdjur är äggdjur. Ormar som föder småormar kände jag ju till, så visst finns det sådana, men i stora drag bestämde vi oss för att alla djur egentligen var antingen däggdjur eller äggdjur, utom näbbdjuret som både lägger ägg och dricker mjölk. Så nu är världen indelad i däggdjur, äggdjur och näbbdjur, så får vi väl komplettera med fler undantag så småningom. Myrpiggsvinen kanske blir ledsna om de inte får vara med bland näbbdjuren.

För övrigt slog det mig någon gång för flera år sedan att science fiction-genren (såvitt jag vet) helt har missat att beskriva representanter för främmande civilisationer som äggdjur. Visst vore det väl intressant att se en SF-film där folk knatade omkring med klimatreglerade behållare med sina ägg, så att de slipper ligga och ruva på dem? Eller att man hade särskilda kläckninganstalter där man lämnade in sina ägg? Visst hade väl det varit naturligt att visa sådana vardagsscener om man ändå väljer att ha varelser som liknar reptiler som huvudpersoner?

Lillasyster får stanna lite till på sjukhuset för observation. Febern har gått ner, men det kan vara en effekt av den paracetamol hon fått. Som vanligt är hon pigg och glad, nu utan spår av feberfantasier när man pratar med henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar