söndag 22 juli 2012

Brist på blodceller

Idag blev det ännu en resa till sjukhuset. Trombocyterna hade gått åt igen, så lillasyster behövde nya. Även röda blodkroppar började det bli ont om, så även dessa fick hon påfyllda idag för att vi skulle slippa åka imorgon också. Ännu följer vi tydligen något slags schema på att åka in varannan dag. Lillasyster har  lärt sig uttala trombocyter utan att staka sig, så det har blivit ett riktigt vardagligt begrepp: "Vi måste åka till sjukhuset. Jag behöver trombocyyyter".

Vi hade planerat in två aktiviteter idag, en kort cykelutflykt med picknick och ett biobesök för storebror. Ingetdera blev av. Storebror har varit väldigt tålmodig i en hel vecka efter förra försöket att gå på bio, men nu kan vi nog knappast låta honom vänta en hel vecka innan nästa försök.

Innan vi skulle åka till sjukhuset slank lillasyster ut i vår lilla trädgård en stund utan att någon märkte det. Annars brukar vi vara noga med att kolla att hon har tillräckligt täckande klädsel och huvudbonad. Vi märkte att hon var ute när hon ropade "Pappa! Jag behöver mössa, det är mycket sol och blåser med." Dumt nog låg mössan (egentligen är det en solhatt) utom räckhåll för henne, annars hade hon nog tagit på den själv. Har man bara pyttelite hår så blir det både för varmt och för kallt på en gång om det är sol och vind samtidigt.

Imorgon är sista dagen med intravenös antibiotika för den här gången. Det ska bli riktigt skönt, för det låser oss väldigt mycket att behöva vara på plats i hemmet (eller sjukhuset) var åttonde timme. Däremot kommer det nog att behövas provtagning i hemmet minst varannan dag ett litet tag till, till dess blodcellsproduktionen kommer igång lite bättre. På tisdag ska egentligen underhållsbehandlingen med purinetol starta, men inte om lillasysters blodvärden fortsatt är så dåliga att hon behöver transfusioner.

Leukemi är en sjukdom som kännetecknas av störd produktion av blodceller. Behandling av leukemi kännetecknas också av störd blodcellsproduktion. Nu börjar vi ändå kunna blicka framåt och hoppas på en framtid där vi inte ständigt behöver bevaka lillasysters blodvärden. Vi har stött på flera stycken glada barn och vuxna som har överlevt leukemi. De verkar ha alldeles vanlig mängd blodceller i kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar