fredag 8 juli 2011

Sjukdomsinsikt?

Lillasyster har nu fått sin dygnslånga dos av metotrexat för den här gången och är i full färd med att kissa ut resterna av medicinen. Eftersom hennes albuminvärden är mycket bättre än förra gången, finns det nog chans att hon kissar duktigt utan att samla på sig vätska någonstans i kroppen.

Familjen är delad igen, eftersom lillasyster måste vara på sjukhus några dagar nu innan medicinen har försvunnit ur blodet. Lillasyster är pigg och tränar för fullt på att gå med hjälp av en sköldpadda på hjul med ett handtag som sticker upp över bakhjulen. Dockvagnar var inte någon bra gånghjälp. Hon prövade ett par stycken, men stod på öronen när hon tyngde ner handtagen. Både lillasyster och dockorna åkte i backen. Sköldpaddan däremot har en sandsäck i en grop på skalet, så den är stadig nog.

Lillasyster tycker mycket om att prata i telefon. Hon frågar alltid efter storebror, men han tycker inte alls om att delta i telefonsamtal. Om man försöker räcka honom telefonen så hör man en glatt hojtande lillasyster ropa efter honom så det hörs i hela rummet, medan han försöker slingra sig undan. Råkar han fnissa eller säga något så får lillasyster än mer energi och hojtar så hon knappt behöver någon telefon alls för att det ska höras de fyra milen från sjukhuset.

Är lillasyster på sjukhuset går hon ibland omkring med en fjärrkontroll mot örat och pratar för fullt med familjemedlemmar som inte är med på sjukhuset. Är hon hemma, så tar hon någon telefon eller fjärrkontroll och pratar med sköterskorna på sjukhuset. Hon är verkligen angelägen om att hålla kontakt med folk.

Igår när jag lämnade sjukhuset, så sa jag hedjå till lillasyster med orden "hejdå lilla sjukling". Tidigare har vi inte använt liknande uttryck, men eftersom hon är så pigg, så var det lite lagom motsägelsefullt att säga så. Hon såg förvånad ut, så jag sa att hon var på sjukhus och fick mediciner för att hon är sjuk. Det gick inte riktigt in. Det är svårt att veta riktigt i vilken mån hon uppfattar sig själv som sjuk, men hittills har vi nog bara använt ordet sjuk om den första månaden då hon hade infektioner och var riktigt svårt sjuk. Jämför man med det så kan man ju förstå om hon tycker att hon inte är sjuk nu.

1 kommentar:

  1. Gå till lekterapin eller tala med sjukgymnast. Passa på att få tips om lämpliga hjälpmedel för gångträning, som ni kan låna hem från närmsta hjälpmedelscentral och byta mot annat efter hand.

    /farmor

    SvaraRadera