onsdag 20 juli 2011

Inför intensifieringen

Nu har vi haft en vecka som har varit oförskämt bra. Förutom lite illamående, så har lillasyster mått alldeles utmärkt och varit mycket aktiv. I trädgården har hon rört sig en del nästan på egen hand. Hon har uppmanat storebror att putta när hon kravlat sig upp på trehjulingen. Nu när vi sent omsider har skaffat sand till en liten sandlåda av trä (som hittills har kallats för gräslåda, eftersom den bara har fungerat som en ram för en liten plätt av gräsmattan) så har lillasyster sysselsatt sig där långa stunder. Idag vid ett besök på ortens främsta loppmarknad fick vi fatt på en liten studsmatta som lillasyster själv kan ta sig upp på. Den är egentligen avsedd som träningsredskap inomhus, men passar jättebra även utomhus till lillasyster som behöver stärka sina ben. Vid utflykter de senaste dagarna har lillasyster börjat med att gå bredvid och hålla sig i sin barnvagn som är av gammal robust modell. När det har blivit för jobbigt att gå efter några hundra meter har hon stått på en ståbräda som rullar efter vagnen. Efter ytterligare någon km har hon bett att få komma upp och sätta sig i vagnen, men först sedan vi frågat henne ett par gånger när hon nästan trillat ihop av utmattning. Roligast var den gången det kom en oväntad regnskur, för då ryckte jag upp henne från ståbrädan, satte henne i vagnen och sprang till närmsta bro som gick att söka skydd under. När vi kom fram dit med en storskrattande lillasyster så visade det sig att det var bra blåsigt, så som det ofta blir vid kraftiga regnskurar. Jag frågade om hon ville ha en jacka på sig, men hon skakade på huvudet och sträckte i stället upp händerna för att dra ner suffletten så att den gick ända ner till över knät på henne. En pigg och alert dam har minsann lösning på alla problem. Lite strandliv och en utflykt med skogspromenad har vi också hunnit med, till storebrors stora glädje. Allt blir lite enklare när man har några dagar utan någon medicin alls.

Nu är det slut med de riktigt lata dagarna för den här gången. Lillasyster ska påbörja en intensiferingsfas. Det är den första av två som kallas sen intensifiering. Medicineringen under intensifieringen är jämförbar med den inledande behandlingsperioden om fyra veckor (vanligen kallad induktionsfas), vars effekter på lillasyster finns beskrivna i det första inlägget i den här bloggen. Vi hoppas verkligen att lillasyster inte behöver uppleva infektioner eller starka biverkningar på liknande sätt som förra gången. De sista hårstråna på huvudet lever nog farligt nu, men bara slemhinnorna höll sig något så när hela den här gången skulle vi vara tacksamma. Lillasyster är lyckligt ovetande om hur svår den närmaste tiden kan komma att bli. Hon vet bara att vi ska till sjukhuset igen för behandling. Det är närmast absurt att läsa om hur de olika medicinernas verkar. En ger som bieffekt att verksamheten i mag-tarmkanalen går långsammare med risk för förstoppning. En annan har diaréer som möjlig bieffekt. En medicin, en form av kortison, har anti-inflammatorisk effekt. Övriga mediciner, vilka i huvudsak slår mot celldelningar, leder till dåliga blodvärden och därmed ökad risk för infektioner. Det varnas särskilt för att kortisonet kan dölja tidiga symptom av av infektioner, samtidigt som en del barn kan blir nedstämda av kortisonet och därmed i mindre grad kommunicera om vad de känner. Har vi sett det förut kanske?

Nåväl, lillasyster har i alla fall hunnit återhämta sig hyggligt efter den förra intensiva perioden. Vi övriga i familjen är nu också bättre förberedda på vad som kan komma, så vi kan fokusera mer på lillasysters behov. Förra gången var vi ju också sysselsatta med att mentalt försöka hinna ikapp den omställning av livet som beskedet om diagnosen barnleukemi innebar.

6 kommentarer:

  1. Hej igen,

    Hur går det med Kortisonet? Här går det inge vidare, vår lilla docka har förvandlats till ett monster och vi andra fem i familjen vill allra helst stoppa in gelehallon i öronen för att slippa höra vrålen, vreset, utbrotten ... Men det är som det är. Vi är laddade för att klara de här tuffa dagarna, vi gör vårt bästa för lilla E, bär, vaggar, roar, läser, pysslar om, skojar, håller om och älskar ... Det är inte lätt att vara en mycket liten flicka påverkad av Kortisonet. Idag känns det dock lite bättre än i går, men vi tar, som vanligt, en dag i taget ...

    Kramar till er allihop, hoppas att er lillasyster klarar av Kortisonet bättre än lilla E.

    SvaraRadera
  2. Jo, något liknande här, men geléhallon har vi inga så vi får nog använda lillasysters godisgrodor istället. Så mycket vrål är det inte här, men utbrott, gnäll och ombytlighet. Det verkar också som om hon är hungrig (känd effekt av kortisonet) men hon vill ju fortfarande inte äta mer än lite grann genom munnen. Man får liksom försöka ligga lite före med sondmatningen istället. Där har vi tre sorter: Nutrini 500 ml på natten, smoothie (väldigt energirik) från samma tillverkare som Nutrinin och mixad barnmat för 6 månaders barn med extra tillskott av fett och mjölk eller Minimax. Förutom det här så är bröstmjölk ett väldigt uppskattat inslag, i all synnerhet nu när stackars lillasyster får blåsor i munnen. Att döma av all behandlande personals reaktioner är det mycket ovanligt med diande onkologpatienter, men det var verkligen en välsignelse under induktionsfasen. Ett tag var det det enda som höll igång tarmarna.

    Lillasyster går att distrahera, men man måste hitta på nya saker hela tiden. Gå till lekplats var roligt en stund. Efter en stunds klättrande med mycket hjälp så var det inte tillräckligt intressant längre. Det verkar som om hon får ont i benen efter en stund ansträngning. Det var hur som helst dags att räkna in mamma, som hade stannat hemma. Vi vände hemåt igen och träffade på en sällskaplig katt (lejonkatt enligt lillasyster, för den var nästan lejonfärgad). Katten lyckades behålla lillasysters uppmärksamhet i åtminstone tio minuter medan storebror och jag klappade den. Förutom sparkcykeln hon fick idag var det nog rekord i koncentration sedan kortisonkuren började.

    Läsning, CD, DVD, allt sådant fungerar, men bara korta stunder i taget. Saker som kräver interaktion som lek med boll, hjälp att hoppa på studsmatta, rollekar vid spis eller i sandlåda fungerar bättre. Efter en stund är det ändå uppenbart att lillasyster verkligen vill ha kroppskontakt och tröst. Eftersom lillasyster faktiskt är en riktigt underhållande person så är det roligt att försöka få henne på gott humör. Storebror är emellanåt väldigt hjälpsam. Han som aldrig tidigare har lekt rollekar hemma har nu initierat sådana lekar för att få igång lillasyster på sådant han vet att hon tycker om.

    Ta väl vara på er allihop. Vi tänker på er. Kram

    SvaraRadera
  3. Tack för er hälsning, visst är det gott att veta att det finns en familj till som har det likadant, vars dagar gestaltar sig på liknande vis. Och visst är det undebart att veta att dessa dagar är övergående, att vi går mot bättre dagar, bättre tider. Och ändå så tycker vi att den här tiden nu är ganska fin, vi är starka och lyckliga, för vi vet att lillasyster har svarat så bra på behandlingen och att hon är frisk från de dumma cellerna ... nu är det bara ett "litet" maraton kvar och sedan ... så blir det mesta som vanligt igen. När vi träffar de barn på NÄL som haft sin behandling i ett halvår-ett år, så ser vi hur bra de mår. De är "som vanligt", de skrattar, leker, springer, busar och sladdar bara in på mottagningen en dag varje eller varannan vecka på blodprovstagning och sedan sladdar de vidare ut i livet igen. Det är en underbar, underbar känsla att se dem, och veta att snart är vi där.

    Idag lördag och igår fredag har vår lilla E mått mycket bättre av kortisonet. Förmodligen för att vi föräldrar lärt oss att se hennes behov lite innan hon själv märker av sina skriande behov ... vi har lärt oss att hon vill sova mycket, och gärna alldeles efter hon har fått sin kortisontablett. Hon vill vara i fred ibland och ibland vill hon vara mitt i smeten bland alla syskon och deras (friska) kompisar. Vill gärna hoppa studsmatta en stund, vill gärna gå omkring i trädgården bland äppelträden och vill gärna vara under bryggan en stund och fiska krabbor, men nappar de inte omedelbart - de små kloförsedda varelserna under stenarna - så är det inte roligt längre, då skall vi vidare på nya äventyr ... och så lever vi våra dagar just nu. En av oss har Elsa i sin famn hela tiden och syskonen är precis som er storebror mycket delaktiga i leken. De är införstådda i att Elsas reaktioner har att göra med Kortisonet och inte med att hon är lessen på riktigt eller har ont. Vi är alla införstådda med att just nu är det så här och aldrig har det bakats så många låtsaskakor, ätits så många plastkorvar eller vispats så många pannkakssmetar i det lilla köket från Micki. Syskon är en välsignelse och en stor glädje och tillsammans är vi starka.

    Just nu är vi ensamma hemma, jag och lilla E. E ligger nerbäddad här ute på altanen och jag sitter vid trädgårdesbordet med goda frukter och laptopen. Försöker skriva lite, och skall snart luta mig tillbaka i en stol och lyssna på musik. De andra har lämnat ön för en stund, för att titta och förmodligen köpa ny mobiltelefon till pappan och sedan köpa förskräckligt många nya doftljus till mig, mamman. För det kan en mamma behöva. I alla fall just nu.

    Vi hörs snart igen.

    Ps. Har ni kontakt med Philips mamma från Östra? Hur har de det?

    SvaraRadera
  4. Liknande här, vi har just kommit tillbaka från en tur i sta'ns centrum som vi har inom gångavstånd. Torghandel och därefter Kungsgatan med intressanta skyltfönster och bageri i ena änden som givet mål ger mer än tillräcklig förströelse. En park med liten fontän, några stenar att hoppa mellan, en scen att klättra upp och ner på är ett stort nöje. Lillasysters humör är faktiskt riktigt gott idag, men hon behöver verkligen vila mycket, slocknade i vagnen på väg hem efter att ha tittat på några änder i ån.

    Nej, vi har inte kontakt med dem. Vi ska till Drottning Silvias för nästa veckas behandling (en följd av semesterbemanningen i Borås), så då, om vi har tur, kanske vi kan få kontakt med dem igen.

    SvaraRadera
  5. Jag har deras namn, och har funnit dem i "telefonkatalogen", kanske dax att vi gemensamt skickar ett vykort eller liknande? Vad säger ni? Skall jag ... ? Får jag ge adressen till din fina blogg här?

    Nu skall jag fortsätta städa köksskåpen, brorsorna i familjen skall ha loppis nästa helg och ny ryker det mesta ...

    Vi hörs och ... kanske ses. Såsmåningom.

    SvaraRadera
  6. Jo, gör gärna det, både vykort och adress hit alltså. Hälsa så gott från oss.

    Kul med loppis :) Går det att sätta upp skylt ute i farleden för att locka seglande badgäster också?

    Vi har haft vaga funderingar på att försöka åka till Orust, men som det ser ut just nu så verkar det helt enkelt bli för bökigt att åka så långt under intensifieringsfasen. Det får bli lite senare.

    SvaraRadera